Штотуку пуштен на домашно лекување, чешкиот претседател е вратен во болница поради позитивен тест за Ковид-19

133

Чешкиот претседател Милош Земан беше вратен во Централната воена болница во Прага неколку часа откако беше пуштен на домашно лекување од претседателскиот дворец, а минатата година имаше позитивен тест за ковид-19.

„Кога го презедовме пациентот, постапивме стандардно. Така, тестот за Ковид-19 беше направен и беше позитивен, па го вративме претседателот во болница во договор со докторот на Земан“, потврди портпаролот на болниците Пента, Владислав Подрачки за чешкиот јавен радио сервис Радиожурнал. 

Откако Земан денеска по седум недели на негово барање го заврши болничкото лекување, и покрај противењето на лекарите, за време на домашното лекување во замокот Лани, за него мораа да се грижат приватни медицински сестри од болниците Пента. Земан (77) ја примил и третата доза од вакцината против Ковид-19, а иако тестот бил позитивен, нема никакви симптоми на болеста, јавуваат чешките медиуми.

Земан, кој има хронични проблеми со црниот дроб и затоа беше пренесен во критична состојба во одделението за интензивна нега на Централната воена болница во Прага на 10 октомври, планираше да го назначи лидерот на октомвриските парламентарни избори на коалицијата на конзервативците, демохристијаните и либералите. Заедно, Петра Фијала, како нов премиер.