Глобалното здравство пред нов предизвик:Две деца во Шпанија починаа од хепатитис од непознато потекло

208

Шпанија ги забележа првите два смртни случаи од акутен хепатитис, или воспаление на црниот дроб, кај децата, болест чии причини се непознати и ја следат глобалните здравствени власти.

Министерството за здравство соопшти дека 46 случаи на болеста биле пријавени во Шпанија и кај три биле потребни трансплантации на црн дроб. Од трите, двајца починаа, 15-месечно бебе во јуни и шестгодишно дете кое почина во јули.

Министерството за здравство на Шпанија објави дека до 28 јули биле пријавени 507 случаи во 21 европска земја, вклучително и 273 во Британија. Најмалку 180 случаи и шест смртни случаи се регистрирани во САД.

Здравствените власти остануваат збунети за причините за хепатитис и велат дека достапните докази укажуваат на стомачна болест за која не е познато дека предизвикува проблеми со црниот дроб кај инаку здрави деца.

Шпанија почна внимателно да ја следи ситуацијата откако Велика Британија ја предупреди Светската здравствена организација поради порастот на бројот на заболени.

Министерството соопшти дека досега не е забележан пораст на заболените од овој тип на хепатитис во однос на проценките направени врз основа на податоците од претходните години.