Шпанија:Пет лица беа уапсени под сомнение дека подготвувале терористички напад

  32

  Шпанската национална полиција уапси петмина осомничени членови на ќелијата на таканаречената Исламска држава во Барселона и Мадрид.

  Се верува дека осомничените (сите алжирски државјани) подготвиле терористички напад.

  Полицијата уапси членови на оваа терористичка ќелија откако се дозна дека се обидуваат да набават пушка „Калашников“.

  Во нивните домови беа запленети неколку парчиња оружје, заедно со неколку големи мачети.

  Полициската акција беше помогната од канцеларијата за борба против тероризмот на ЕУРПОЛ.

  Позната како операција ARBAC, оваа истрага започна во декември 2020 година откако шпанската полиција го откри влезот на членовите на „Исламската држава“ во Шпанија.

  Тој и двајцата соучесници беа уапсени во Барселона во јануари оваа година под сомнение дека подготвувале терористички напад.

  Истражителите успеаја да ги поврзат тројцата осомничени со поединец во Алжир, познат како „шеик“ за кој се верува дека ја предводи оваа терористичка ќелија.

  Лицето веќе и било познато на полицијата: тој бил уапсен во Турција во 2016 година, додека се обидувал да се приклучи на терористичката група „Исламска држава“.

  По ослободувањето, поединецот патувал низ неколку земји, како што се Малезија, Танзанија и Алжир, каде што наводно регрутирал членови на Исламската држава.

  Во март 2021 година, тој беше откриен како влегува во Шпанија.

  Воведени се посебни мерки за надзор за да се овозможи идентификација во Барселона на група млади, високо радикални алжирски државјани кои ја опколија.

  Сите овие лица, вклучувајќи го и оној познат како „шеик“, беа уапсени откако се обиделе да набават пушка „Калашников“.