Шолц: Путин е многу љубезен

59

Германскиот канцелар Олаф Шолц зборуваше за неговите телефонски разговори со рускиот претседател Владимир Путин, пишува Rheinische Post.

„Ова се долги разговори, понекогаш час, понекогаш час и половина. Понекогаш на германски, понекогаш со превод. А Путин е секогаш многу љубезен“, изјави Шолц за изданието.

Во исто време, германската канцеларка нагласи дека страните не постигнуваат компромис и одржуваат кардинални разлики во ставовите за украинскиот конфликт. Според него, мора да се подготви дека неговото решавање може да потрае, па дури и кога конфликтот ќе заврши, сè нема веднаш да се врати во нормала.

Но, исто така, не смееме да ги запреме нашите напори да ставиме крај на овој конфликт, резимира политичарот. Претходно, германската канцеларка веќе зборуваше за повторени телефонски разговори со рускиот лидер.

Тој истакна дека разговорите секогаш се воделе со љубезен тон. Шолц, исто така, посочи дека има намера да ја продолжи комуникацијата со Путин, пренесе РИА.