За време на двегодишната пандемија на коронавирус, досега во светот се регистрирани 581.298.736 случаи на заразени со корона вирус, починале 6.418.371 лице, а Македонија  е далеку над светскиот просек во однос на бројот на починати на милион жители, според статистика на Worldometers.

На глобално ниво, оздравеле вкупно 551.156.646 луѓе кои биле позитивни на тестот.

Во светот 23.723.719 луѓе се позитивни на вирусот, а од нив 42.276 се во сериозна и критична здравствена состојба.

Соединетите Американски Држави се на прво место во светот и по вкупен број заразени (93.054.184) и по број на починати (1.055.020). По бројот на заразени следат Индија (44.000.138), Бразил (33.795.192), Франција (33.786.766) и Германија (30.853.312).

После САД, најмногу смртни случаи има во Бразил (678.375), потоа Индија (526.312), Русија (382.395), Мексико (327.604), Перу (214.154), Велика Британија (183.953), Италија (172.003), Индонезија (156.98). ), Франција (151.983) и Германија (143.972).

Сите 29 лица кои беа позитивни на корона вирусот во Ватикан, како и двајца на островот Света Јелена, целосно се опоравија. Кина, која има политика на нулта толеранција, од почетокот на пандемијата пријавила 229.394 позитивни тестирани граѓани и 5.226 смртни случаи.

Според бројот на новозаразени, Јапонија е моментално без конкуренција со 230.055 случаи, а по неа е Северна Кореја со 81.944, а 50 од 230 земји пријавиле нови случаи.

Глобалниот статистички пресек покажува дека Западна Сахара има најмалку смртни случаи на милион жители, само две, додека Северна Кореја, која неодамна го откри првиот случај на инфекција, и Бурунди имаат по три.

Најмногу смртни случаи на милион жители има Перу, дури 6.313, потоа Бугарија со 5.464, Унгарија со 4.869, Грузија со 4.242, Хрватска со 4.019, Босна и Херцеговина со 4.895, Македонија со 4.498 и Црна Гора со 4.869.

Бразил, Полска, Грција, Чиле, Јужна Африка, Романија, Словачка, Литванија, Словенија, Латвија, Гибралтар и Сан Марино имаат повеќе од 3.000 смртни случаи на милион жители, а глобалниот просечен број на смртни случаи на милион жители е 823.