Град Скопје во соработка со општините Центар, Карпош, Чаир и Аеродром почна акција за ослободување поголем број заробени дрвја од градежен материјал при нестручно изведени градежни активности на јавните површини.

Акцијата почна на улицата „Орце Николов“ во Дебар Маало, каде што има голем број заробени дрвја со бекатон-плочки и друг градежен материјал.

– Во јануари годинава со Шумарскиот факултет потпишавме меморандум за соработка за ослободување на 841 дрво, дрвја кои се заробени со градежен материјал. Со задоволство можам да истакнам дека до крајот на оваа сезона сите 200 дрвја кои се во надлежност на Град Скопје ќе бидат „ослободени“. Им помагаме и на општините да влезат во засилен процес на ослободување на дрвјата. Најмногу заробени дрвја има на територија на општина Центар, особено овде, во Дебар Маало. Во лудата урбанизација на овој дел од нашиот град во целост беше заборавена животната средина. Големите и развиени дрвја се природен прочистувач на воздухот и ние ќе направиме сè што е во наша моќ да ги заштитиме тие дрвја – рече градоначалникот Петре Шилегов.

Тој додаде дека е интересно што во општината Аеродром се мапирани само 20-ина заробени дрвја, па се очекува во таа општина акцијата да заврши во еден ден.

– Управувајќи со системот на Град Скопје, при градежните работи што ги изведуваме водиме сметка повеќе ниту едно дрво да не биде заробено и годинава да успееме да ги ослободиме сите заробени дрвја кои беа мапирани – нагласи Шилегов.