Шаленберг: Русија секогаш ќе остане важна за Европа, а секое друго гледиште би било погрешно

46

 Русија секогаш ќе остане важна за Европа, а секое друго гледиште би било погрешно, изјави денеска австрискиот министер за надворешни работи Александар Шаленберг.

Тој, исто така, ја бранеше најголемата банка во земјата, Рајфајзен банка интернационал, велејќи дека е неразумно да се нагласи нејзиниот континуиран бизнис во Русија, кога многу други западни фирми го направија истото.

„Идејата дека повеќе нема да има Русија и дека можеме да се одвоиме во сите области е заблуда“, изјави Шаленберг.

Тој додаде дека Австрија ги олабавува тие врски, но дека „тоа не може да се случи преку ноќ“.

„Достоевски и Чајковски остануваат дел од европската култура, сакале ние или не. Русија ќе продолжи да биде нашиот најголем сосед. Таа ќе остане втора по големина нуклеарна сила во светот“, рече Шаленберг.

Австрија продолжува да увезува руски гас, иако настојува да го намали во наредните години.

Шаленберг ја даде изјавата откако американските власти за санкции започнаа истрага против Рајфајзен банка Интернешнл поради нејзините операции во Русија, зајакнувајќи ја контролата врз австрискиот заемодавач кој игра клучна улога во руската економија.

Тој рече дека на Австрија е да ги спроведе санкциите и посочи на другите западни банки, вклучително и американските, кои работат во Русија.

Австрискиот министер изјави дека се залага за спроведување на постоечките европски санкции, а не за воведување нови мерки против Русија.