Чуму ни се светилки ако имаме светлосни растенија да се ориентираме во мракот

40

Според научниците, таквите светилки еден ден треба да ги заменат неефикасните светилки што трошат голема количина електрична енергија и ја загадуваат животната средина.

Технологијата на светлечки растенија се базира на вградени наночестички кои се наоѓаат веднаш под површината на листот.

Пулсот на LED светлина во траење од 10 секунди е доволен за таква фабрика да свети силно, а наночестичките потоа можат да се полнат неколку пати, пренесува порталот „Science alert“, резултати од истражувањето на научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ ).

Ова истражување е дел од младата гранка на науката која брзо се развива – нанобиониката на растенијата – и вклучува употреба на наночестички за да се додадат дополнителни функции и способности на растенијата.

Ова е втора генерација технологија која е сеуште во почетна фаза. „Сакавме да создадеме растение што емитува светлина со честички што ќе ја апсорбираат светлината, ќе складираат дел и постепено ќе го емитуваат.

Ова е голем чекор кон создавање светлина од растително потекло “, објаснува хемичарот Мајкл Страно од МИТ.

Во основата на овие светлечки растенија се кондензатори во кои светлината се чува во форма на фотони, а потоа се ослободува. Се користеше соединение наречено стронциум алуминат, кое може да апсорбира видлива и ултравиолетова светлина, а потоа да емитува.

Стронциум алуминатот може да се распадне во наночестички, кои потоа се премачкуваат со силикон диоксид за да го заштитат од распаѓање. Овие наночестички потоа се инкорпорираат во мезофилот – централниот дел на листот чие сунѓересто лабаво ткиво овозможува циркулација на гасови.

Истражувачкиот тим успеа да ја примени оваа технологија на пет различни видови растенија со различна големина на лисја – босилек, крес, тутун, бела ротквица и растение познато како слонче.

„Растенијата треба да бидат изложени на интензивна светлина неколку секунди и тоа е доволно за да се полнат наночестичките. Успеавме да ја насочиме светлината на растојание од еден метар со помош на леќа “, објаснува научникот од МИТ, Павло Гордичук.

Понатамошните анализи покажаа дека растенијата продолжуваат нормално да вршат фотосинтеза и да ослободуваат влага низ лисјата.

Оваа технологија се смета дека е доста ветувачка и затоа што претставува значителен напредок во однос на наночестичките од првата генерација кои користеле ензими од светулки што давале многу слабо светло. Исто така, истражувачите додаваат дека различни наночестички може да се комбинираат на истото растение.

Сепак, тие се уште се далеку од можноста за примена на оваа технологија во секојдневниот живот, бидејќи животниот век на индивидуалните лисја е околу две недели.

Сепак, научниците веруваат дека се на добар пат еден ден буквално да го сменат начинот на кој го осветлуваме просторот.

„Создавањето амбиентална светлина со обновлива хемиска енергија од живи растенија е смела идеја. Тоа би било фундаментална промена во начинот на кој размислуваме за постројките и електричната енергија што ја користиме за осветлување “, вели истражувачката Шила Кенеди.

 

https://newsmit.edu