Летото и високите температури влијаат и врз растот и развојот на растенијата. Треба да се знае дека треба постојано да ги наводнуваме имајќи предвид дека во текот на летото поради високите температури и жешката почва, тоа треба да го правиме наутро или навечер пред изгрејсонце или по зајдисонце кога почвата е ладна. Ако имате систем за автоматско наводнување идеално е да се програмира во текот на ноќта.

Покрај оние растенија кои даваат некаков вид овошје, вообичаена работа е дека градината се наводнува на секои два дена, на тој начин тревниците, односно земјата е постојано влажна. Ако имаме растенија во саксии, тие мора да се наводнуваат секој ден. Ако можете ставете систем за наводнување капка по капка што би било совршено зашто водата се филтрира полесно, се избегнува потопување во вода на растението, што може да биде опасно затоа што може да предизвика несакани габи на дното на стеблото или на стеблото. Мора да имаме предвид дека наводнувањето на нашето растение ќе биде пропорционално на големината, видот на растението и местото каде ги чуваме растенијата.

Доколку е многу топло и немате каде да ги ставите саксиите тогаш ставете внимателно мокри крпи врз нив за да избегнете директен контакт на сончева светлина и побрзо загревање. Исто така ставете ги растенијата близу едни до други така што се одржува малку повлажна средина.

Многу штетници демнат во нашите растенија, како што се габи, грини, мувла и тие најверојатно ќе се појават во текот на оваа топла сезона. Внимавајте на растенијата за да можете да дејствувате рано во случај да се појави некој од овие штетници. Со силната топлина што ја обезбедува летото, од најголема важност е грижата за нашите растенија да биде поголема од онаа на другите сезони. Исто така, клучно е да се користи компост, потребно е почвата да остане плодна во текот на летото.