Човек од Мјанмар се самоизолирал на дрво/видео

1639

Во западен Бенгал, луѓето што се враќаат од Тајланд во своите домови се самоизолираат на дрво за да не ги загрозат своите семејства.

Локален жител Биџој Синг Лаја објаснил дека лекарот му препорачал да останат дома и да се самоизолираат. Меѓутоа, тие дома немаат посебни соби, а во селото било одлучено секој да биде изолиран.

Ние кои сем во самоизолација Живееме на и под дрвото и тоа е наш избор. Добро ни е и немаме никакви проблеми, вели тој.

Во моментот не е познато дали имаат симптоми на вирусот корона.

Индија е целосно затворена, а на луѓето им е забрането да ги напуштаат своите домови. Како резултат на целосното затворање, од 1,3 милијарди граѓани многу останаа без работа, а во големите градови е забележан масовен егзодус на работници кои се обидуваат да стасаат до своите домови без јавен превоз.

Самоизолираниот граѓанин е еден од многуте работници кои се вратија во своите родни места во Мјанмар преку вториот Таи-Мјанмар мост на пријателството во областа Мае Сот.

Но кога стасал дома во своето село во провинцијата Хпа-ан во државата Карен, луѓето одбивале да му дозволат да влезе. Жителите биле одлучни да не им дозволуваат на работниците од Тајланд и други земји да влезат во селото, ако не се подложат на 14-дневна самоизолација.

Па така, човекот си направил куќа на дрво за да може да живее, како птица на гнездо. Роднините му носат храна и вода во подножјето на дрвото.

Една недела помина, му останува уште оваа.

 

 

Извор:bangkokpost.com