Честитки и желби за просперитет до новата република Барбадос од кралицата Елизабета Втора

341

Британската кралица Елизабета Втора и испрати на новата република Барбадос, „најтопли, најдобри желби за среќа, мир и просперитет во иднина“ додека островската држава го слави својот „значаен ден во историјата“.

Во пораката до новиот претседател, Сандра Мејсон, и граѓаните на таа карипска земја, кралицата ја пофали нацијата, која има „посебно место во нејзиното срце, за нејзината енергична култура, спортски способности и природна убавина.

Барбадос стана република, а за време на церемонијата присуствуваа водечки личности од земјата, вклучително и премиерот Миа Мотли и суперѕвездата Ријана, а принцот од Велс одржа говор во кој ги истакна трајните врски меѓу Барбадос и Обединетото Кралство.

Во својата порака, кралицата рече:

– По повод овој значаен дена и вашата инаугурација како прв претседател на Барбадос, ви упатувам честитки до вас и до сите луѓе на Барбадос. За прв пат ја посетив вашата прекрасна земја во пресрет на независноста во почетокот на 1966 година и многу сум среќен што мојот син е со вас денес.

Таа истакна дека со текот на годините, двете земји уживале во партнерство засновано на заеднички вредности, заеднички просперитет и блиска соработка за широк опсег на прашања, вклучително и неодамнешната работа за климатските промени.

– Исто така, извор на големо задоволство е што Барбадос останува активен учесник во „Комонвелтот“ и со нетрпение очекувам да продолжи пријателството меѓу нашите две земји и народи – додаде кралицата Елизабета Втора.

Прашањето за станување република се дебатира на национално ниво многу децении пред премиерката Миа Мотли да повлече историски потег минатата година.

Барбадос беше еден од островите под владеење на суверената кралица – сега има 15, а во регионот на Карибите други земји ги вклучуваат Антигва и Барбуда, Бахамите, Белизе, Гренада, Јамајка, Свети Китс и Невис, Света Лусија и Свети Винсент.