Часовникот што се стопи за време на бомбардирањето на Хирошима, Јапонија на 6 август 1945 година, е продаден на аукција за повеќе од 31.000 долари.

Според аукциската куќа RR Auction од Бостон, часовникот запре во моментот кога атомската бомба беше активирана над јапонскиот град во 8:15 часот за време на завршните денови на Втората светска војна. Победничката понуда на аукцијата, која заврши во четвртокот, беше 31.113 долари, а купувачот избра да остане анонимен, пренесува АП.

Според аукциската куќа, часовникот го пронашол британски војник во урнатините на Хирошима и го продал заедно со други историски значајни предмети.

„Се надеваме дека оваа поставка со музејски квалитет ќе остане потресен образовен симбол, кој ќе служи не само да не потсети на жртвите од војната, туку и да ги нагласи длабоките, деструктивни капацитети што човештвото мора да се стреми да ги избегне. Овој рачен часовник, на пример, го означува точниот момент во времето кога историјата се промени засекогаш“, рече Боби Ливингстон, извршен потпретседател на RR Auction.

На аукцијата потпишана копија од „Малата црвена книга“ на поранешниот кинески лидер Мао Це Тунг, продадена за 250.000 долари, како и потпишан чек на првиот американски претседател Џорџ Вашингтон, продаден за 135.473 долари.