Цветањето на планктоните, феномен или проблем:Морската вода кај Тајланд позелени/ВИДЕО

286
Фото: Screenshot (YouTube/TRT World)
Во источната провинција Чонбури на Тајланд, морската вода во заливот има целосно зелена боја. Меѓутоа, кога ќе се погледне подобро, водата е густа, лигава и мириса на трева и изумрена риба. Имено, во тек е цветањето на планктоните, пренесува Гардијан.
Иако морските животни -рибите и китовите- јадат планктони, тие исто така може да се покажат токсични во големи количини.