ЦУК: Активен е еден пожар, вчера гореше на 29 локации

28

Центарот за управување со кризи информира дека вчера имаше 29 пожари на отворен простор. Гореле стрништа, пасишта, отпадоци, сува трева, трње, трска, лозје, грмушки, нискостеблеста и мешана шума, борова шума и неколку депонии, според податоците од Секторот за операции и координација во ЦУК.

До утрово, според извештаите стигнати во ЦУК, активни пожари од последното деноноќие има уште еден – во Општина Македонски Брод, во пределот кај село Белица (каде што гори ниска вегетација и нискостеблеста шума).

Инаку, 29-те пожари државата, во последното деноноќие, биле конкретно во општините:

– Општина Шуто Оризари, покрај улицата „Индира Ганди“ (каде што горела ниска вегетација)
– Општина Студеничани, село Батинци (ниска вегетација);
– Општина Зелениково; помеѓу село Вржале и село Морани (шума);
– Општина Гази Баба, два пожара, Парк шума „Гази Баба“ (грмушки) и кај село Раштак (ниска вегетација);
– Општина Ѓорче Петров, село Ново Село кон река Лепенец (ниска вегетација);
– Општина Бутел, село Луботен (ниска вегетација и отпадоци);
– Општина Илинден, во населба „Илинден“ (стрниште);
– Општина Прилеп, два пожара, село Селце (ниска вегетација) и село Ново Селани (ниска вегетација);
– Општина Босилово, помеѓу село Басилево и село Пиперево (ниска вегетација и ѓубре);
– Општина Гевгелија, три пожари во близина на Железничка станица „Гевгелија“ (ниска вегетација и капини), кај место Прдејци (ниска вегетација нискостеблеста шума) и село Богданци (ниска вегетација и прнар);
– Општина Радовиш, помеѓу село Јаргулица и село Калуѓерци (ниска вегетација);
– Општина Кичево, село Козица (стрниште);
– Општина Чашка, село Горно Јаболчиште (букова шума);
– Општина Неготино, село Пепелиште (ниска вегетација);
– Општина Карбинци, село Горно Трогерци (ниска вегетација);
– Општина Куманово, два, кај село Долно Којнаре кон село Речица (ниска вегетација и стрниште) и кај село Никуштак (ниска вегетација и стрниште);
– Општина Старо Нагоричане, село Драгоманце (ниска вегетација и стрниште);
– Општина Тетово, пет пожари, кај село Жеровјане (ниска вегетација), село Боговиње(картонски одпад), село Одри (ниска вегетација), село Доброште (ниска вегетација) и кај село Палатица (ниви).
– Општина Гостивар, кај село Старо Чајле (каде што горела нискостеблеста вегетација).