Цетиње: Расправата за манастирот заврши, се гласа во петок

131
Собранието на Цетиње ја заврши дискусијата за граѓанската иницијатива за пренос на имотните права на Цетинскиот манастир од локалната самоуправа на неканонската Црногорска православна црква (КПК).
Членовите на СДП и СД и ГП УРА најавија дека ќе ја поддржат оваа иницијатива, а Собранието на Цетиње ќе гласа за договорените заклучоци во петок, пренесува РТЦГ.
Основа за дискусија е петиција потпишана од 600 граѓани на Цетиње, односно три проценти од возрасните граѓани со право на глас, а по дискусијата беа прочитани заклучоците договорени од ДПС, СДП, СД и ГП УРА.
Парламентот ги осуди постапките на Владата на Црна Гора и ја повика „да се воздржи од понатамошни незаконски дејствија“ и да ги повлече донесените акти и дејствија „со кои, без правна основа, се бара да се забрани Цетиње да располага со имотот во неспорна сопственост. ”
Еден ден пред денешната седница на Собранието на Цетиње, Владата на Црна Гора и наложи на Управата за катастар и државен имот без одлагање да ја регистрира државата наместо градот Цетиње како сопственик на манастирот Цетиње.
Исто така, им беше наредено да внесат белешка во листата на недвижности со која се забранува отуѓување и оптоварување на сите згради и парцели што ги користи манастирот Цетиње, објави подгорички „Вијести“.