Цените на нафтата итаат кон 100 долари за барел, за прв пат оваа година

  82

  Цените на нафтата се на пат да достигнат 100 долари за барел овој месец и тоа за прв пат во 2023 година, откако се зголемија за речиси 30 отсто од јуни, по намалувањето на производството во Русија и Саудиска Арабија и зголемената побарувачка од Кина. Суровата нафта од типот „брент“, нафтениот репер, минатата недела се зголеми на 10-месечен максимум од речиси 94 долари за барел, од 72 долари за барел на најниската точка во јуни, насочувајќи се кон својот најголем тримесечен раст од руската инвазија на Украина.

  Полесната американска сурова нафта West Texas Intermediate порасна од 67 долари за барел на 90 долари за барел во истиот период. Цените на бензините и дизелот во Велика Британија почнаа скромно да растат. Автомобилската асоцијација РАЦ соопшти дека просечната цена на безоловното гориво била 1,52 фунти за литар во петокот, во однос на 1,43 фунти во јуни. Во САД, каде данокот сочинува помал дел од цената на пумпата, бензинот скокна за повеќе од 10% до 3,90 долари за галон (3,8 литри).

  Зголемената побарувачка за летови во САД, Европа и од неодамна во Кина, поттикна уште поголем раст на цените на горивата за авиони, следен од Управата за енергетски информации (EIA). Цените во просек изнесуваа 3,07 долари за галон кон крајот на август, што е 50-процентно зголемување од неодамнешното ниско ниво од 2,05 долари на почетокот на мај.

  Претходно овој месец, Саудиска Арабија го продолжи комбинираното намалување од 1,3 милиони барели дневно до крајот на годината, забрзувајќи го падот на глобалните резерви. Намалувањето на снабдувањето од Русија за зголемување на цените, исто така, ги поддржа напорите на другите земји на ОПЕК да ги поттикнат цените до 100 долари за барел.

  Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) минатата недела предупреди дека континуираните намалувања на снабдувањето од страна на двајцата лидери на ОПЕК + ќе создадат „значителен недостиг на снабдување“, што претставува значителна закана за континуираната нестабилност на цените.