Хрватските новинари го повикаа Милановиќ да не ја навредува новинарската професија

40

Хрватското здружение на новинари (ХНД) денеска го повика хрватскиот претседател, Зоран Милановиќ, да престане да ја навредува новинарската професија, оценувајќи дека изјавите на претседателот за новинарите и медиумите се „несоодветни за осуда“, јави Хина.

ХНД се осврна на изјавата на Милановиќ дека не ги следи медиумите и ги опиша со зборовите: „Ме следат, ме следат како чешање, како инфекција на кожата. Некои работи едноставно не се гледаат. Тоа е страшно лошо. Образовните критериуми се огромни. Тоа е целосно запоставена професија“.

„Нарекувањето на одредени редакции со погрдни имиња и етикетирање не доликува на функцијата на претседателот на републиката во едно демократско општество. ХНД смета дека ваквите оценки на претседателот се навредливи за сите новинари и неприфатливо генерализирање на професија од јавен интерес“, се вели во соопштението.

ХНД смета дека за осиромашената и опустошена новинарска сцена се виновни бројни влади, од сегашните до поранешните, меѓу кои и онаа на Зоран Милановиќ, во чие време, велат, е донесен актуелниот Закон за ХРТ, што остава катастрофални последици.