Хрватска почнува со производство на тест монети на евро

25

Меморандум за разбирање помеѓу Хрватска, членките на еврозоната и Европската комисија за почеток на производство на монети од евро и подготвителни активности пред почетокот на производството беше потпишан во петокот, по состанокот на лидерите на Еврогрупата во Брдо кај Крањ и Хрватската народна банка, објави Европската комисија.

Договорот ги регулира прашањата поврзани со подготвителните активности за воведување на еврото, што вклучува производство на одредена количина тест монети од евро.

Меморандумот за разбирање го потпишаа извршниот потпретседател на Европската комисија Валдис Домбровскис, комесарот за економија Паоло Џентилони, претседателот на еврогрупата Пашал Донохое и гувернерот на Хрватската народна банка Борис Вујчиќ,пишува Пари.

Во соопштението на CNB се наведува дека врз основа на овој меморандум, Хрватска може да започне подготвителни активности, односно да започне со изготвување на детално сценарио за премин во еврото, подготовка за дистрибуција на монети од еврото и повлекување на куната и избор на хрватски национална страна на монети од еврото.

Исто така, може да започне со имплементација на технички подготовки за заедничката страна на монетите од еврото, подготовка на производствениот погон за производство, набавка на плочи за фалсификување, како и набавка и производство на алатки за фалсификување. Конечно, тие  се слободни да започнат со изработка на тест примероци.