Холандските психолог продавал „прав за самоубиство“ – го купиле повеќе од 100 луѓе

179

Холандските власти истражуваат 33 смртни случаи поврзани со набавка на „прав за самоубиство“ од член на група која се залага за правото на умирање, објавија обвинителите во средата.

Бројот на случаи е откриен на предистражните сослушувања на членовите на групата наречена „Кооперативни волја“.

Таканаречената „кооператива“, која ја промовира „супстанцијата Х“ како евтин и безболен начин на умирање од 2018 година, е криминална организација која незаконски помага во самоубиства, посочиле обвинителите.

Еутаназијата е легална во Холандија, но под многу строги правила и под надзор на лекар.

Помагање на самоубиство надвор од таа рамка се казнува со затвор до три години.

Обвинет е 28-годишен член на групата кој незаконски дистрибуирал супстанција и перел пари, а портпаролот на обвинителството Барт Весен изјавил дека осомничениот ќе биде обвинет за помагање и поттикнување на самоубиство.

„Истражуваме 33 случаи во кои „супстанцијата Х“ била продадена на луѓе кои подоцна починале. Се покажа дека 15 случаи починале поради употреба на супстанци“, рече Весен.

Осомничениот Алекс Шот се брани од слобода. Минатата недела биле уапсени уште две лица, а еден од нив е 78-годишниот психолог Вим ван Дијк, кој за весникот „Де Волкскрант“ изјавил дека „повеќе од сто луѓе“ ја купиле супстанцијата од него.

Обвинет бил и лидерот на групата Јос ван Вијк, кој за холандското шоу Op1 изјавил дека организацијата „секогаш постапувала во согласност со законот“.

Во 2002 година, Холандија стана првата земја што ја легализира евтаназијата, но само во случаи на неподносливо физичко или ментално страдање што не може да се излечи и кога пациентот со здрав разум го бара тоа неколку пати. Проценките се прават од лекарите и се проверуваат од независни комисии.