Финалето на Конференциската лига во Тирана прогласено за државен празник

68

Владата на Албанија реши 25 мај да го прогласи за државен празник, во чест на домаќинството на Тирана на финалето на Конференциската лига на УЕФА.

Во Тирана се очекуваат до 100 000 италијански и холандски фудбалски навивачи, иако на секоја страна ѝ беа доделени само по 4 000 билети за воведното финале на третото европско клупско натпреварување.

Капацитетот на Националната арена е само околу 20 000.

УЕФА ја избра Тирана за домаќин во декември 2020 година, една година по официјалното отворање на новиот стадион и пред некој тим да се квалификува да влезе во дебитантски натпревар.

Во третиот по ранг на натпреварување во Европа в среда за трофејот ќе се борат Рома и Феенорд.