Фејсбук тестира нови функции кои ќе ги олеснат дискусиите

23

Компанијата Мета најави неколку нови функции, кои се тестираат на Facebook.
Овие карактеристики се дизајнирани да го зголемат ангажманот во различни формати, особено кога станува збор за истакнати групи луѓе. Во подготовка се две опции, ново странично поле за Facebook Groups и механизам за канал за поголем фокус на дискусиите.

Кога станува збор за новото поле на страната, тоа ќе содржи список на сите групи чиј член е корисникот, како и придружните содржини во нив што сè уште не сте ги виделе. Исто така, можно е да прикачите групи, да најдете нови и да креирате свои групи.

Каналите се уште една функција што се тестира. Ова се помали заедници во групи, така што корисниците можат да имаат дискусии со подобар фокус. Идејата е да се овозможи група, со фокус на една тема, а потоа да се формираат канали со различни подтеми.

Каналите доаѓаат во три формати: разговор, аудио и довод. Првиот е наменет за разговори, вториот им овозможува на членовите да учествуваат во аудио разговори, додека изворот се однесува како група во група и прикажува содржина со соодветен ангажман.

Засега нема информации кога Мета ќе го заврши тестирањето на новите функции и ќе ги направи достапни за сите корисници.