„Ученикот двапати е пријавуван“: Адвокатот на оштетените семејства во „Рибникар“ за новиот инцидент

2657

Адвокатот на семејствата на загинатите и повредените во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар зборуваше и за случајот што денеска се случи во истото училиште.

Тој по судењето во граѓанската постапка против семејството Кецмановиќ зборуваше за тоа дека училишен полицаец пронашол нож во ранецот на ученик.

„Во врска со тој нож, проблематичното однесување на тој ученик, кој донел нож на училиште, веќе двапати е официјално пријавено во училиштето. Пријавено е дека имало објавени заканувачки пораки на социјалните мрежи. Родители пријавиле, отишле кај психолог , но тие апликации се толерираат како родителите да се откажале психички поради 3 мај, дека шират паника, дека всушност им треба психолошка помош“, рече Огњен Божовиќ, адвокат на повредените семејства.

Да потсетиме, како што напиша „Блиц“, во училиште немало никакви инциденти и момчето кое имало нож било приведено во полициска станица.

„Кај еден од учениците од училиштето – осмоодделенец е пронајден нож, но немало инцидент. Ножот му бил одземен на детето, а децата се пуштени дома. Децата се доволно трауматизирани и ова е уште повеќе тешко за нив Како родители секако дека сме загрижени, но мораме да се погрижиме училишната средина да биде безбедна за нашите деца – изјави за „Блиц“ еден од родителите.