Ултравиолетовото зрачење може да биде ефикасно во борбата со коронавирусот

182

Најновите сознанија на истражувачите укажуваат дека постои мерка што може потенцијално да помогне во спречување на ширењето на коронавирусот. Оваа мерка вклучува користење на ултравиолетова светлина.

Иако се покажало дека гермицидно ултравиолетово светло ги убива патогените во воздухот, како оние што го предизвикуваат коронавирусот, но најверојатно тоа е опасно за човечката кожа и очите и затоа може да се користи само за деконтаминација на празен простор.

Сепак, новите истражувања покажаа дека далекусежното УВ зрачење (посебна бранова должина на ултравиолетова светлина) е ефикасно во уништување на коронавирусот во воздухот и не е доволно силно за да навлезе во човечките клетки, што го прави безбеден за употреба и во затворени простории во кои има луѓе.

Студијата е објавена во научни извештаи од истражувачки тим од Медицинскиот центар на Универзитетот Колумбија, а истражувачкиот тим на установата откри дека со помош на филтрирани ексимерни светилки, поставени на 222 нано метри, ефикасно се филтрираните лампи за ексцимер поставени на 222 nm ефикасно се деактивираат два вида на коронавирус во воздухот, кои се многу слични на Ковид-19.

Овие два вида предизвикуваат 15 до 30 проценти од респираторни инфекции годишно, пишува Health 24.