Трчањето е одличен начин да согорите калории и да изгубите тежина. За 30 минути трчање е можно да согорите околу 396 калории.

Но, многумина прават грешка. Без разлика дали некое лице трча полека или брзо, трчањето ја зголемува издржливоста, го подобрува здравјето на срцето, го намалува апетитот и помага побрзо да согорува калории. Но, треба да знаете дека трчањето ќе помогне во согорувањето на калориите само ако се следат одредени правила.

Важно е да се избегне лошата форма на горниот дел од телото, бидејќи тоа е грешка што често се прави. Лошата положба на телото може да доведе до повреди и да ги намали перформансите.

Исто така, не се препорачува трчање на празен стомак. Трчањето ако сте гладни нема да ви помогне побрзо да согорувате калории. На телото му се потребни едноставни јаглехидрати за да служат како енергија и да не го исцрпуваат телото.

Премногу брзо трчање исто така нема позитивен ефект. Ако трчате премногу, тогаш не оставате доволно време за одмор. Затоа, важно е постепено да се зголемуваат брзината и растојанието.

По трчањето телото треба да закрепне, што значи дека треба да јадете. Најдобро е да изберете оброк богат со протеини во стари јаглени хидрати за да му дадете енергија на телото.

Истата рутина, брзината, далечината и рутата треба да се избегнуваат бидејќи може да влезете во состојба кога веќе нема да изгубите несакани килограми. Важно е да ги промените вашите активности. Иако трчањето согорува калории побрзо, сепак треба да се прилагодите.