Трајанов: Не очекувам двотретинско мнозинство за уставните измени

120

Лидерот на Демократски сојуз Павле Трајанов вечерва изјави дека не очекува дека ќе се обезбеди поддршка од 80 пратеници за уставните измени и оти неговата поддршка за промена на Уставот е условена со признавање на правата на Македонците во Бугарија.

– Мислам дека тие најави дека дел од пратениците дека ќе се премислат од опозицијата се шпекулации и не очекувам дека во овој парламентарен состав ќе се случат тие промени, верјанто ќе се одржат предвремени избори, рече Трајанов во емисијата „Жешко политичко лето“ на Канал 5 ТВ.

Според Трајанов, пак, регистрацијата на здруженија кои носат имиња на докажани фашисти е на штета на односите меѓу Северна Македонија и Бугарија.

– Мислам дека одговорноста лежи кај државните институции кои дозволуваат регистрација на здруженија на граѓани со различни имиња кои апсолутно не се прифатливи за граѓаните, за јавноста, бидејќи се работи за поранешни соработници на Хитлер, на фашизмот, или, пак, во тоа време извршувале високи државни функции во Бугарија, рече Трајанов.