Трамп: Од таксите за кинеската стока ќе заработиме десетици милијарди долари

59
Доналд Трамп

Американскиот претседател Доналд Трамп вели дека “САД во односите со Кина е таму каде што сакаат да бидат”, додавајќи дека Пекинг го нарушиле трговскиот договор со Вашингтон, а потоа побараа нови преговори.

Трамп истакна дека САД ќе заработат десетици милијарди долари од даноците што ги наметнуваат на Кина.

“Купувачите ќе можат да купуваат домашни производи или да купуваат производи од држави што не се под санкции”, вели Трамп на Твитер.

Трамп инсистира на тврдењето дека Кина веќе трпи поради наметнатите царини, а не американски потрошувачи.

Ројтерс потсетува дека цените се зголемија за низа производи, како што се велосипеди, сеидни машини и опрема за птиците, а податоците на американското влада говорат дека потрошувачите веќе плаќаат повеќе отколку претходно, откако беа воведени првите такси минатата есен.

Вашингтон пред два дена ги зголеми даноците на кинеските производи од 10 на 25 отсто, а Пекинг веднаш објави контрамерки.

Според проценките на економистите, трговскиот криза помеѓу двете светски сили може значително да го поттикне светскиот економски раст и трговската размена.