Точно ја предвиде добата на ајфонот: Технолошкиот пророк откри вознемирувачки предвидувања за следниве години

9364
Foto: Printscreen/Youtube

Експерт за технологија, кој предвиде големи промени во индустријата, направи неколку зачудувачки и вознемирувачки нови предвидувања во нова книга, пишува Daily Mail.

Реј Курцвејл од Google ја предвиде ерата на iPhone и фактот дека компјутерот ќе победи во шах до 1998 година. Во својата нова книга „The Singularity is Closer“ тој предвидува целосно спојување на луѓето со вештачката интелигенција во бесмртни киборзи до 2045 година.

Тој, исто така, предвидува дека развојот на вештачката интелигенција ќе овозможи да ги оживееме саканите и да го поврземе нашиот мозок со технологијата „во облакот“, која тој ја нарекува „петта епоха“ на човечката интелигенција.

Единственоста е идејата дека вештачката интелигенција еден ден ќе ја надмине човечката интелигенција, фундаментално менувајќи го човечкото постоење. „Луѓето родени денес ќе дипломираат на факултет кога ќе се случи сингуларноста“.

Нанотехнологијата ќе овозможи кулминација на овие тенденции во директното зголемување на нашиот мозок со слоеви на виртуелни неврони во облакот. На овој начин ќе се интегрираме со вештачката интелигенција.

„Ова се највозбудливите години во целата историја“, вели тој, додавајќи дека неодамнешните случувања во вештачката интелигенција, како што е четботот ChatGPT, покажуваат дека неговото предвидување од 2005 година во книгата „Сингуларноста е близу“, било точно, и дека патот е јасен.

Мртвите ќе оживеат

Курцвејл верува дека технологијата за вештачка интелигенција има ветување за „враќање“ на мртвите – прво во форма на симулации кои реплицираат личност, а потоа физичко враќање во живот.

Неговите обиди да го „врати“ сопствениот татко користејќи вештачка интелигенција започнаа пред повеќе од 10 години. Тој создаде реплика на својот татко хранејќи го системот за вештачка интелигенција со неговите писма, есеи и музички композиции.

„Преку дигитални активности, ние веќе создаваме огромни архиви на нашите мисли и чувства“, пишува тој. „И во текот на оваа деценија, технологиите за снимање, складирање и организирање на овие информации брзо ќе напредуваат.

Тој очекува „многу реални“ небиолошки репродукции на луѓе до крајот на деценијата – а потоа и на живи тела. „Репликантите би можеле да бидат сместени дури и во кибернетски подобрени биолошки тела кои се произведени од ДНК на оригиналната личност.

Курцвејл предвидува дека луѓето ќе преминат во вештачки тела „понапредни отколку што дозволува биологијата“ и дека до 2040-тите ќе биде можно да се направи копија од некоја личност.

Луѓето ќе станат милион пати поинтелигентни

Влегуваме во „петтата ера“ на интелигенцијата, кога луѓето се интегрираат со машините – што е последица на појавата на вештачка интелигенција на ниво на човек и мозочни чипови како што е Neuralink на Илон Маск.

Во годините по 2029 година, човечката интелигенција ќе се зголеми милион пати само со директно поврзување на луѓето со машините.

„Клучна способност во 2030-тите ќе биде поврзувањето на горните делови на неокортексот со „облакот“, што директно ќе го прошири нашето размислување. Така, наместо да биде ривал, вештачката интелигенција ќе стане наше продолжение“.

Бесмртноста започнува во 2030 година

Луѓето ќе почнат да ја достигнуваат „втората космичка опрема“ за бесмртност до 2030 година. Ова ќе биде поддржано со огромни скокови напред во медицинскиот третман.

До 2030 година, биолошките симулатори со вештачка интелигенција ќе вршат клинички испитувања во рок од неколку часа, наместо со години – што ќе доведе до нови лекови и третмани за долговечност.

Луѓето исто така ќе можат да се поддржат себеси.

Долгорочната цел се медицински нанороботи направени од дијамантоидни делови со сензори, манипулатори, компјутери, комуникатори и евентуално извори на енергија.

Животот ќе стане поевтин – и полесен

Курцвејл верува дека технологијата фундаментално ќе го промени секојдневниот живот, со роботи способни да градат облакодери исклучително брзо користејќи 3Д принтери кои произведуваат градежни материјали.

Другите достигнувања во вештачката интелигенција ќе ги намалат трошоците за сончевата енергија – а со тоа ќе ги намалат трошоците за електрична енергија.

Во исто време, напредокот во областа на роботско извлекување ќе ги намали трошоците за ископување суровини.

Во текот на 2030-тите ќе биде релативно евтино да се живее на ниво кое денес се смета за луксуз, пишува тој.

Забава каде што ја „чувствуваме“ секоја мисла

Човечкиот мозок ќе биде зајакнат со нанотехнологијата, овозможувајќи нови форми на забава. Забавата еден ден „ќе ја стави секоја мисла во нечија глава, во вашата“.

Мозоците ќе бидат надградени со „безопасни наноелектроди вметнати во мозокот преку крвотокот“.

„Ослободени од нашите черепи и кои работат на основа милиони пати побрзо од биолошкото ткиво, нашите умови ќе можат да растат експоненцијално, зголемувајќи ја нашата интелигенција милиони пати“, пишува Курцвеил.