Тлото ги исфрла на површина тајните: Археолозите збунети од чудна аномалија закопана кај пирамидите во Гиза

1210

Полека, но сигурно, тлото ги открива своите тајни. Историјата што лежи под песокот се открива малку по малку од технологијата. Сепак, дури и во добро истражена област, некои мистерии можат да ги збунат експертите.

Во близина на Големите пирамиди во Египет, радарот што продира под земја и томографијата со електрична отпорност открија голема дводелна структура закопана под гробишта, која лежи таму недопрена повеќе од 4.000 години.

Под западните гробишта, западно од Големите пирамиди, скенерите открија плитка структура во облик на латинската буква „L“, со димензии 10 на 15 метри, околу два метри под површината.

Но, под неа се чини дека има друга, многу поголема структура. На длабочина од 3,5 до 10 метри, таа зафаќа површина од околу 100 квадратни метри.

Научниците не знаат за какви структури станува збор, но нивното присуство би можело да открие нови информации за самиот комплекс на пирамидата, како и за неговите градители.

Еден дел од западните гробишта отсекогаш бил особено интересен за научниците. Додека поголемиот дел од гробиштата се исполнети со гробови и гробници, еден правоаголен дел е, барем на површината, пуст и без никакви обележја.

Водени од археологот Мотојуки Сато од јапонскиот Универзитет Тохоку, јапонскиот и египетскиот тим се посветија на проучување на тоа одредено парче земја.

Радарот за длабочина работи така што испраќа радио бранови во земјата, а потоа ги мери кога ќе отскокнат назад. Материјалите со различни густини и состави под површината ги рефлектираат брановите на различни начини, што значи дека оваа технологија може да се користи за мапирање на подземни структури и геолошки формации.

Томографијата со електрична отпорност работи на сличен начин со откривање на промени во електричниот отпор на различни подземни материјали.

Користејќи ги овие две техники, тие откриле различни форми за кои е многу мала веројатноста да се формирале природно.

Подлабоката структура е малку потешка за проучување. Се чини дека е исполнета со нешто што исклучително добро ги одбива брановите, како песок, или е целосно празна. Бидејќи не можат точно да идентификуваат за што се работи, засега ја означија како „аномалија“.

Порамнувањето на двете структури е исто така значајно, бидејќи тие веруваат дека поплитката би можела да претставува влез во поголемата. Со оглед на локацијата на структурата, едно објаснување е логично.

„Од овие резултати заклучуваме дека структурите што предизвикуваат аномалии би можеле да бидат вертикални варовнички ѕидови или отвори што водат до гробница. Деталната истрага би била неопходна за да се потврди оваа можност“, заклучува археолошкиот тим во студијата објавена во Археолошка проспекција.