Тибетанците се најдобрите родители на светот

157

Тибетанците се познати по своето мудро и смирено родителство. Нивното одгледување и воспитување на децата го воодушевува светот. Тие имаат четири фази на воспитување на детето и строго се придржуваат кон овие фази. Затоа одгледуваат среќни и задоволни деца.

Прва фаза од 0-5 години

Во овој период, детето се смета за главно во домот. Тоа не е казнувано, ​​ништо не му е забрането.

Децата под 5-годишна возраст се карактеризираат со љубопитност, активност и подготвеност да го истражуваат светот. Но, ако нема искуство, детето може да биде сериозно загрозено. Затоа, за да ги заштитите не викајте на нив, туку свртете го нивното внимание кон нешто друго.

Втора фаза од 5 до 10 години

Во оваа фаза, родителите ги третираат децата како „робови“, но во никој случај не ги третираат со суровост. На оваа возраст, кај децата се гради логика, се развива интелект. Важно е да му се покаже на детето пример што може да го следи. Но, не треба да го преоптоварувајте вашето дете со сопствените желби.

Трета фаза од 10 до 15 години

На оваа возраст, децата се сметаат за возрасни. Родителите од Тибет ги прашуваат децата од оваа возраст за совет, да ја охрабрат нивната независност. Можеби можете да му предложите како да се однесува, но во никој случај не го насочувајте строго или не бранете го. Тибетанците веруваат дека родителот мора да гради најсигурен однос со своите деца. Не треба да наметнувате акции на детето, туку треба да го насочувате, охрабрите и да го оддалечите детето од лошо однесување.

Четврта фаза над 15 и повеќе години

На возраст од петнаесет години, детето го завршува процесот на формирање на личноста и што сте направиле до 15-годишна возраст, тоа е. Тибетанците веруваат дека најважната работа во рана возраст е добро да се едуцира дете, од 15-годишна возраст веќе не можете да менувате личност!