Проверки кои треба да ги правите годишно: Крвта покажува сè!

561

Ако навистина се грижите за вашето здравје, редовно тестирајте се, одете на редовни прегледи, дури и ако нема алармантни симптоми. Тестовите на крвта и специјалните тестови можат да помогнат во идентификување на потенцијален проблем.

Ова се најважни прегледи и тестови кои жените кои се грижат за своето здравје треба да ги направат еднаш годишно:

1. Шеќер во крвта

Зголемените нивоа на гликоза (шеќер) во крвта служат како сигнал дека телото или не произведува доволно инсулин, хормон кој шеќерот го снабдува во клетките или не користи правилно инсулин. Зголемениот шеќер во крвта може да укаже на развој на дијабетес / пред-дијабетес. Важно е да ја проверувате глукозата на гладно еднаш годишно, па дури и почесто ако имате хипертензија.

2. Липидна плоча

Липидната плоча ќе ја покаже содржината на холестерол и триглицериди со цел да се има идеја за ризикот од развој на срцеви заболувања. Важно е да се тестирате еднаш годишно.

3. Тироиден стимулирачки хормон (TSH) и тест за Т4

Тироидната жлезда произведува хормони кои се одговорни за метаболизмот. Недостаток на активност на тироидната жлезда (хипотироидизам) или, напротив, неговата хиперактивност (хипертироидизам) почесто се дијагностицира кај жени. Тестовите за ТСХ и Т4 ќе го покажат нивото на хормони со цел да се разбере како работи тироидната жлезда. Симптоми на дисфункција на тироидната жлезда: замор, зголемен апетит, преосетливост на настинки, мускулна слабост, кршлива коса и нокти, проблеми со телесната тежина. Како позицијата во која спиете влијае на вашето здравје? 

4. Витамин Д (25-хидроксивитамин Д)

Витаминот Д е важен за јачината на коските и другите телесни функции. Постарите луѓе обично страдаат од недостаток на овој витамин.

5. жnелезо, витамин Б12, магнезиум

Овие супстанции и минерали се многу важни за нормалното функционирање на организмот, па затоа е корисно систематски да се следи нивната содржина.

6. Биохемиски тест на крвта

Овој тест вклучува голем број индикатори: статус на електролит и хидратација, функција на бубрезите, црниот дроб и крвните клетки. Овие индикатори треба да се следат поради акутна или хронична инфекција, проблеми со анемија и коагулација на крв.

7. Маркери на воспаление: ЦРП и хомоцистеин

Ц-реактивниот протеин укажува на степен на воспаление во телото. Дури и мало зголемување на вредноста на CRP е поврзано со ризик од такви болести како што се срцеви патологии, депресија. Високите нивоа може да укажуваат на физичка траума, емоционален или оксидативен стрес, интоксикација, алергии. Зголеменото ниво на хомоцистеин (ова е аминокиселина) ќе укаже на веројатност за мозочен удар и кардиоваскуларни болести, можност за отстранување на токсините од телото и создавање на невротрансмитери.