Тајландската масажа додадена на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО

79

Традиционалната тајландска масажа стана дел од листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото, кое содржи традиции и практики што им се пренесуваат на генерациите.

Со ставање на оваа листа, тајландската масажа е препознатлива како нешто што треба да биде сочувано за идните генерации.

Листата на нематеријално културно наследство е одвоена од листата на светско наследство, на која се познати објекти и природни знаменитости.

На листата на нематеријално културно наследство има 550 обичаи и традиции, поделени во три категории – од 127 земји. Поимите се додаваат секоја година, а годинашниот состанок на Комитетот се одржа во Богота, Колумбија.