Украла над 380.000 евра од своето семејство за да се коцка

70
Британката Клер Рафли (39) украла повеќе од 325.000 фунти (380.000 евра) од своето семејство и роднини со цел да се коцка, а моментално е на судско рочиште за кривични дела за кои семејството не знаела долго време.
Клер земала 58.000 фунти од својата баба, која беше дементна, пред да почине во 2019 година, иако нејзината баба Тереза ​​Лејланд и оставила 6.000 фунти во тестаментот, но судот во Ливерпул откри дека Рафли побегнала со пари од имотот пред таа да почине.
„Клер Рафли систематски, безмилосно и без каење украла стотици илјади фунти од нејзиното семејство и роднини, како и од луѓе со кои била во близок контакт како негувател“, било соопштено на судот, пренесува британски „Експрес“.
Таа одржа емотивен говор на погребот на нејзината баба, иако никој од ожалостените не знаеше за нејзините постапки.
Таа беше уапсена во март 2020 година кога подигна 91,437 фунти од банкарската сметка на нејзиниот татко Рејмонд (62).
Обвинителот Питер Хаси пред судот изјави дека имала пристап до сметката на нејзиниот татко без негово знаење од 2014 година.
Хаси опиша дека нејзиниот татко бил ужасен кога дознал дека салдото на неговата сметка е нула.
На судењето, Рафли рече дека целиот свет се свртел кон него кога сфатил дека неговата ќерка, во која безрезервно верувал, му ги украла животните заштеди.
„Не можев да поверувам што ми направи сопствената крв. „Дури и за милион години, не би помислил дека Клер е способна за такво нешто“, рекол таткото.
Тој додаде дека украла и 158.735 фунти од сметката на мајката на Делвин, бидејќи ја злоупотребила „финансиската наивност“ на нејзините родители.
Таа зела и 17.000 фунти од жената за која се грижеше, Џин Олмонд (70).
Бранејќи ја обвинетата, адвокатот remереми Ласкер призна дека „нема изговор“ за постапките на неговата клиентка, но тој се обиде да го оправда со фактот дека „таа не украла за да живее луксузен живот, туку за да има пари затоа што е зависна од коцкање “.