Строгата страна на Венеција: остри казни за проститутките и туристите

61

Градскиот совет во Венеција ги поддржа правилата што ќе ја казнат работата на проститутките на улиците на туристичкиот град на гондолите. Казните ќе се однесуваат и на оние кои во текот на ноќните часови конзумираат алкохол надвор од баровите, како и на туристите кои се обидуваат да се капат во каналите или да шетаат низ градот облечени само во костими за капење.
Строгите правила се дел од промената во политиката за јавна работа, а тие беа донесени во десничарските општински општини.

Венеција секоја година е домаќин на околу 25 милиони туристи, од кои околу 14 милиони од нив во градот се задржуваат само еден ден, брзајќи низ улиците, во ренесансни цркви и низ каналите на градот.
-Туристите во Венеција мора да бидат свесни дека во случај на лошо однесување тој ќе биде протеран од градот, рече градоначалникот Луиџи Брунјаро.
Бројот на жители на градот Венеција се намали од 175.000 во времето по завршувањето на Втората светска војна до денешните 50.000.
Жителите се жалат дека градот го прегазуваат туристите, додека тие мора да го плаќаат тој трошок.
Градскиот совет во февруари гласаше да плати надомест од три евра за посетителите кои престојуваат во градот еден ден, со што ќе се финансира одржувањето на градот. На почетокот на 2020 година, надоместокот може да се зголеми помеѓу шест и десет евра, во зависност од сезоната.
Во согласност со правилата кои беа изгласани во вторникот, проститутките може да бидат казнети со максимум 500 евра за „злоупотреба на јавниот простор” и нарушување на сообраќајот за време на преговорите со своите клиенти.
Во екстремни случаи на неграѓанско однесување, туристите може да бидат протерани од градот.