Од идната среда (7 јули) странските туристи во посета на Франција ќе треба да платат за тест за Ковид-19,  изјави владиниот портпарол, Габриел Атал.

„Одлучивме дека странските туристи треба да плаќаат за тестовите – 49 евра за PCR тестот и 29 евра за антиген тест. Ова е реципроцитет затоа што Французите кои патуваат во странство треба да плаќаат за овие тестови во повеќе земји“ – изјави Атал.

Претходно, водечкиот научен советник на француската влада, Жан-Франсоа Делфреси, изјави дека Франција веројатно ќе има четврти бран на Ковид-19 поради појавата на Делта сојот на вирусот.