Стимулација за имунизација: За вакцинираните против корона три проценти поголема плата

173

Фабрика за производство на пластични кеси во близина на Сан Франциско одлучи да го ограничи планираното зголемување на платата за невакцинираните работници на 1,5 проценти, додека зголемувањето за вакцинираните работници ќе биде три проценти.

„Бидејќи делта сојот се шири брзо и веројатно ќе го погоди невакцинираните, со што сите во ризик од инфекција, тоа е веројатно мојот последен најдобар обид луѓето да се вакцинираат“, изјави Кевин Кели, извршен директор на Emerald Packaging, a пренесува британскиот весник „Гардијан“.

Американската кампања за вакцинација постигна бавен напредок во последните неколку недели, со дневни вакцинации од нешто повеќе од 500 000 од 4 јули.

Ако продолжи со ова темпо, САД нема да го достигнат најнискиот праг на колективен имунитет од околу 70 проценти до крајот на оваа година, оценува Ројтерс.

Бидејќи владините напори забавуваат, некои компании, вклучително и „Келис“, ја презедоа задачата да ги убедат работниците да се вакцинираат.

Во исто време, германската автомобилска компанија „Дајмлер“ отвори мобилни клиники за вакцинација на сите свои најголеми производствени локации во САД.