Навистина е неверојатно тоа што се случи пред неколку дена за време на финалето на 100 метри за мажи на националниот атлетски митинг во Индија, поточно во Делхи.

Еден спортист видел како исчезнуваат сите други натпреварувачи во трката и се појавил сам на стартните блокови, по што победил на натпреварот без никаква конкуренција.

Надреален спринт, кој претставува сето она што спортот не треба да биде, со оглед на причината поради која дошло до сето ова. Имено, Индиецот Лалит Кумар е чиста личност која излезе од оваа афера, а од трката се повлекоа сите седум негови противници. Причината е што на стадионот се појавила антидопинг контрола.

Практично сите како причина за откажување ги навеле грчевите или проблемите со мускулите во последен момент.

Вистината е сосема поинаква според организаторите кои се сомневаат дека спортистите се сокриле откако дознале дека доаѓаат функционерите на индиската антидопинг агенција – НАДА.

Многу спортисти од други дисциплини на митингот исто така не се појавија на нивниот настан, иако ниту една друга трка немаше само еден учесник како оваа на 100 метри.

Приказната стана уште почувствителна затоа што некои не се појавија ниту за медалите што ги освоија на патеката, што уште повеќе ги зголеми сомнежите за употреба на допинг.

Модификацијата на хемиските перформанси со недозволени производи е сериозен проблем во Индија, една од најнаселените земји во светот.

Според извештајот на Светската антидопинг агенција, објавен во мај, оваа азиска земја е рангирана на второто место зад Русија по прекршување на антидопинг правилата.