Средба на претседателот Иванов со Женевиев Дариесек

66
Macedonian President George Ivanov address to journalists after the Huague International Court of Justice has ruled that Greece has breached its obligation under Article 11 of the 1995 Interim Accord by objecting to Macedonia's admission to NATO,in Skopje,The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 05 December 2011.ICJ President Hisashi Owada said on Monday the judging had been delivered by fifteen votes to one. The Court votes fourteen to two, ruled that it has jurisdiction to the application filed by Macedonia, thus rejecting Greece's objections that the ICJ has no jurisdiction over the dispute.

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ја прими Женевиев Дариесек, државен секретар во Министерството за вооружени сили на Француската Република.

На средбата беа разменети мислења за билатералната соработка меѓу Република Македонија и Француската Република.

Како што соопшти Кабинетот на Иванов, беше изразено задоволство од континуираната одлична соработка во областа на одбраната и беа разгледани можностите за нејзино натамошно продлабочување и интензивирање.

Во контекст на европските и евроатлантските аспирации на Македонија, претседателот Иванов истакна дека членството во ЕУ и НАТО останува наша стратешка цел.