СПЦ реагираше на пријателството на семејството Ѓоковиќ со гуру Моханџи

74

На епископот зворничко-тузлански, владиката Фотиј, не му се допадна поврзаноста на индискиот гуру Моханџи со семејството Ѓоковиќ.

Имено, Јелена Djоковиќ оваа недела го посети Косово и Метохија во друштво на семејството Дивац и гуруто Моханџи.

Фондациите „Новак Ѓоковиќ“, „Ана и Владе Дивац“ и „Моханџи“ беа во хуманитарна мисија.

Јелена Ѓоковиќ, придружувана од индискиот гуру, ги посети косовските свети места Грачаница, Патријаршијата во Пеќ и Високи Дечани, на што реагираше владиката Фотиј.

„Не слушајте, браќа и сестри, на учењата на разни гуруа од источната религија, само треба да ја слушаме нашата света црква Свети Сава“, рече владиката, пренесен од порталот in4s.

Гуру Моханџи е роден во 1965 година, и е поранешен бизнисмен во нафтената индустрија, љубител на босанските пирамиди и одржува сесии, додека води хуманитарна фондација.

По посетата, Јелена Ѓоковиќ најави промена на одредени обичаи.

Носам многу моќна порака, која ја чувствував силно благодарение на длабоките разговори со Моханџи и луѓето што беа со нас на нашиот аџилак. Сите запаливме свеќи за живите и починатите, за здравје и мир во секој манастир и црква што ги посетивме. Свеќата е симбол на несебична жртва – самата се гори за да им даде светлина и сјај на другите. Тоа е симбол на животот и просветлувањето, отстранувањето на стравовите и темните мисли од нашите умови и срца и предавање на светлината Божја. Тогаш, како ја прифативме традицијата да го славиме раѓањето на животот со гаснење свеќа на торта додека замислуваме желба? Се прашував и посакав барем да ја сменам таа традиција во мојот дом. „Сето ова благодарение на ова патување и посети на осамени големи свеќи што светат на почвата на Косово и Метохија за да не осветлат сите нас и да бидат наш водич и патоказ дека само она што е нематеријално преживува и се спротивставува на с everything“, рече Јелена Ѓоковиќ.