Изложбата „Поместени граници“ и целиот настан имаат цел активно да ги вклучат членовите на ДЛУМ, сите генерации уметници, како и целата културна јавност, во поддршка за активирање на овој нов простор. Замислената трансформација во иднина вклучува претворање на просторот во галерија, канцеларија, изложбен простор и простор за работилница, а со тоа максимизирање на неговиот потенцијал и подобрување на неговата улога во уметничката заедница

 

Поставката „Поместени граници“, која веќе стана традиционална изложба од годишната програма на Друштвото на ликовните уметници на Македонија, ќе биде отворена утре (13 јуни) во 19:00 часот, пред фонтаната „Лотус“ во Градскиот парк во Скопје. Според организаторите, оваа година изложбата има цел, со иновативен артистички пристап, да го промовира новиот простор на ДЛУМ на бул. „Илинден“ 63, Скопје.

Изложбата вклучува дела на етаблираните автори Душан Перчинков, Симон Шемов, Коле Манев, Васил Василев, Костадин Танчев-Динка, Ана Темкова и помладите автори: Ана Трајковска, Ана Спасова, Тања Ристевска, Дорина Тенева, Кристијан Јованоски, Игор Танески и Ана Вчкова.

„Примарната цел на претстојниот настан е да го означи почетокот на новото поглавје за Друштвото и да привлече внимание и поддршка за реновирање и адаптација на просторот. Друштвото на ликовни уметници на Македонија го разработи ова претставување во соработка и со активно учество на Уметничкиот совет на ДЛУМ и кокураторот Стефан Александар Јовановски. Со радост претставуваме дел од заедничкиот концепт преку авторскиот текст што го достави кокураторот: Изложбата ‘Поместени граници’ и целиот настан имаат цел активно да ги вклучат членовите на ДЛУМ, сите генерации уметници, како и целата културна јавност, во поддршка за активирање на овој нов простор. Замислената трансформација во иднина вклучува претворање на просторот во галерија, канцеларија, изложбен простор и простор за работилница, а со тоа максимизирање на неговиот потенцијал и подобрување на неговата улога во уметничката заедница“, посочуваат од ДЛУМ.

Инаку, со изложбата „Поместени граници“, ликовните уметници ги истражуваат различните конотации на границите, без разлика дали се физички, имагинарни, природни, реални, политички или емотивни, кои ги разграничуваат и завршетоците и почетоците. Уметниците сè повеќе усвојуваат мултидисциплинарен и интердисциплинарен пристап, кој ги надминува традиционалните граници, со што се проширува или целосно го занемарува поимот „граници“.

„Оваа тематска изложбена серија има цел, велат организаторите, да истражува во комплексноста околу границите и нивното еволуирачко значење во современиот уметнички израз. Со испитување на тоа како се движат уметниците и предизвикуваат граници, без разлика дали се буквално или метафорични, серијата се обидува да предизвика мисла и дијалог за темите на вклучување, трансформација и меѓусебна поврзаност.

Концептот се фокусира на клучната улога на Друштвото, кое опстојува повеќе од 77 години и може да се пофали со база на податоци од 800 членови, вклучувајќи ценети основачи и наследство на реномирани уметници. ДЛУМ служи како мост меѓу генерациите и ги отелотворува континуитетот и еволуцијата во македонската ликовна заедница, преносот на традиција и поттикнувајќи соработка помеѓу потврдени и етаблирани уметници и млади таленти што се појавуваат.

Прифаќањето на поканата за учество на членови од различни генерации да учествуваат на настанот служи како моќен симбол на посветеноста на Друштвото за премостување на генерациските јазови и поттикнување на соработката меѓу различни возрасни групи. Тоа го зајакнува идентитетот на Друштвото, каде што се здружуваат уметници од сите возрасти за да ги прослават креативноста и традицијата“, велат од ДЛУМ.

Дизајнот на креативата на проектот е дело на Христијан Санев, како и основната идеја на годинашната изложба.

„Оваа година, концептот на изложбата е да се изложат делата виртуелно, поради специфичноста и руинираноста на просторот во оваа фаза. Концептот предвидува стратешко поставување на QR-кодови низ просторот, преку кои ќе се претстават делата на уметниците, истакнувајќи ги потенцијалните позиции за идни уметнички инсталации. Со оглед на загриженоста за безбедноста и желбата да се избегне прикажување уметност во недовршена средина, се одлучивме за виртуелна изложба во физички простор. Секој QR-код поставен на различни локации во зградата ќе се поврзе со 3Д- претставување на уметноста со зголемена реалност (AR), која го подобрува искуството на гледачот преку потенцирање дигитална содржина во физичката средина. Преку AR, посетителите може да ги гледаат уметничките дела виртуелно, како што би се појавиле во завршен и куриран амбиент, и покрај моменталната состојба на физичкиот простор”, објаснуваат од ДЛУМ.

Изложбата беше отворена од претседателката на ДЛУМ, проф. д-р Јана Манева-Чупоска; претседателката на Уметничкиот совет, проф. д-р Маја Рауник-Кирков; кокураторот Стефан Александар Јовановски, претставник на присутните колеги уметници.