„Сонуваат ли андроидите електрични овци?“ – книгата зад „Блејд Ранер“

84

„Сонуваат ли андроидите електрични овци?“ е насловот на книгата на Филип К. Дик, која е ремек-дело пред своето време, далековида интерпретација на темната иднина и инспирација за познатиот филм „Блејд Ранер“.

До 2021 година, Светската војна убила милиони, доведувајќи го целиот вид до изумирање и миграција на човештвото надвор од планетата. Оние што остануваат посакуваат какво било живо суштество, а за луѓето што не можат да си го дозволат тоа, компаниите создале неверојатно реалистични симулакруми: коњи, птици, мачки, овци. Тие направиле дури и луѓе. Имигрантите на Марс добиваат андроиди, кои се толку софистицирани што не може да се разликуваат од вистинските мажи или жени. Исплашена од пустошот што овие вештачки луѓе може да го предизвикаат, владата ги протерува од земјата. Присилени да се скријат, неовластените андроиди живеат незабележано меѓу луѓето. Рик Декард, инаку официјален ловец на глави, е ангажиран да ги открие андроидите престапници и да ги „пензионира“. Но, андроидите возвраќаат и тоа со смртоносна сила…