Советот за безбедност на ОН за ситуацијата во Босна и Херцеговина: Цвијановиќ и Шмит меѓусебно се обвинуваат

247

На барање на Русија, Советот за безбедност на ОН вечерва започна седница на која се расправа за ситуацијата во Босна и Херцеговина, на која Жељка Цвијановиќ, српска членка на Претседателството на БиХ и високиот претставник Кристијан Шмит разменија меѓусебни обвинувања за вина за тензиите во БиХ.

Цвијановиќ изјави дека Република Српска не го крши меѓународното право и Дејтонскиот договор, туку се залага за почитување на Уставот на Босна и Херцеговина.

Во обраќањето преку видео врска, таа посочи дека Уставот на БиХ го обезбедува принципот на еднаквост на два ентитета и три конститутивни народи и дека тој е главниот чувар на мирот, а не „туторството или странскиот интервенционизам“.

Според неа, РС се противи на избегнување процедури, како што беше направено во случајот со Резолуцијата за Сребреница, во која се наведува дека Претседателството на БиХ, кое е единственото надлежно за водење на надворешната политика на земјата, не одлучувало за резолуцијата. предлог.

Цвијановиќ тврди дека  во последните години БиХ се соочува со странски интервенционизам, кој се заканува да го загрози не само Уставот на БиХ, туку и безбедноста и стабилноста на земјата, па дури и на целиот регион на Западен Балкан.

„За овие закани директно придонесуваат оние кои упорно ја држат БиХ во статус на квази-протекторат, каде владеењето на правото и демократското управување се заобиколени, а автократските, колонијалистички странски интервенции го спречуваат помирувањето меѓу нашите народи“, оцени таа.

Цвијановиќ упати низа обвинувања против високиот претставник Кристијан Шмит, чиј легитимитет таа го оспорува, наведувајќи дека тој се меша во демократските процеси, употребува сила, ги прогонува политичарите во РС во судските постапки, се меша во изборите и го крши меѓународното право.

Високиот претставник Кристијан Шмит, кој зборуваше по Цвијановиќ, рече дека има закани за мировниот договор и дека запалива реторика доаѓа од ентитетот на РС.

Шмит го обвини и странскиот фактор во БиХ дека ги уништува внатрешните договори во БиХ, кои, како што истакна, се од суштинско значење за мирот и стабилноста на БиХ.

Тој изјави дека има „свесни напори да се доведе во прашање мирот и стабилноста во Босна и Херцеговина“ и ги обвини претседателот и претставниците на Република Српска за предизвикување политички тензии, кои, според него, се предизвикани од дејствијата и реториката на политичките и институционалните раководството на РС.

„Функционерите на РС често го напаѓаат Дејтон преку континуирана запалива реторика за распаѓање на државата, отцепување и одвојување на РС од Федерацијата. Додик изјави дека Босанците можат да имаат 25 проценти од територијата, а остатокот не им припаѓа. Некои го протолкуваа како повик за етнички инциденти“, рече Шмит, додавајќи дека тоа е антидејтонско и неуставно.

„Предизвиците се појавуваат поради политичките тензии, кои, според мене, се поттикнати од постапките и реториката на политичкото и институционалното раководство на РС. За среќа немаше насилство“, рече тој.

Тој додаде дека Босна и Херцеговина може да се најде во ситуација на сериозна политичка нестабилност, но дека тоа може да се спречи со враќање на Дејтоскиот договор.

Претставниците на Русија закажаа вонредна седница за да предупредат дека Босна и Херцеговина е на работ на вооружен конфликт, но и затоа што амбасадорот на Босна и Херцеговина во Обединетите нации, Златко Лагумџија без согласност ја започна приказната за Резолуцијата за Сребреница. .

На седницата присуствуваат и амбасадорот на Србија во САД, Марко Ѓуриќ, како и претставници на Црна Гора и Хрватска.