Не вложувајте на себе вложете во себе, е главната порака што ви ја испраќам денес зашто нема поголема среќа за човекот и кога е во прашање здравјето и кога станува збор за изгледот, од здраво, а истовремено фит тело

Марија Соколоска

 

Губењето на килограмите е тешко, подеднакво исто е и да ја задржите посакуваната тежина. Тоа е голема борба со самиот себе. И тоа долготрајна.  Според неодамнешното истражување што го направив, а и од моето работно искуство, бројот на луѓе со прекумерна тежина постојано се зголемува додека, во исто време, сè помалку се решаваат да тргнат по патот за губење на тежина за да се стигне до идеалната. Зошто е тоа така ?

Многумина не знаат дека губењето килограми не мора да биде толку тежок пат. Всушност, со примена на вистинските методи, губењето на тежината може да биде без напор, забавно и, што е најважно, ефективно.

Првиот чекор е почнувањето. За таа цел, одлучив да напишам неколку совети. Како секојдневно да се предизвикуваме да останеме мотивирани? Ја знаете поговорката “Денот по утрото се познава”. Започнете го денот со една позитивна мисла. Кажувањето работи како „Можам подобро денес или следниот пат“ ќе ве задржи повеќе мотивирани и на задачата да ги исполните вашите цели за слабеење. Еве уште една – Ако не денес кога? Запишете си ги своите цели и ставете ги на видно место! Сите си поставуваме цели, иако некои е многу полесно да се постигнат од други. Но, ако сакате да бидете сигурни дека ќе останете мотивирани кон вашата одредница за губење на тежината, треба да ги запишете и да ги ставите некаде каде што често ќе ги гледате – да речеме, на вашата ноќна маса или можеби во вашата кујна. Ако ги запишете своите цели имате значително поголема веројатност да ги завршите отколку ако не ги напишете.

Наградете се кога ќе имате успешни денови! Мојата работа покажа дека мислата за награда мотивира повеќе отколку да немаме никаква награда. Затоа, дајте си метафорично тапкање по грбот и можеби почестете се на неделно ниво. Некои луѓе сметаат дека работата за награда што самите си ја поставиле е одличен начин да останат мотивирани. Оваа награда може да биде сè, но не треба да биде поврзана со храна. Ако имате на ум датум за да ја постигнете следната цел, тогаш би можеле да си купите нешто за одреден датум, како што се билети за концерт. Ако ги купите однапред ќе имате нешто дефинитивно за да работите и фантастично задоволство кога ќе стигнете таму.

Најдете поддршка. Слабеењето без поддршка не е лесна работа. На пример, нема кој да ве повика на одговорност ако не го правите она што треба и нема кому да се обратите кога се чувствувате загрижени за нешто или ви е тешко. Можете да побарате помош од пријателите и семејството ако тоа ви одговара – можеби дури и можете да најдете другар за вежбање или диета и можете да си помагате еден на друг. Алтернатива е да се приклучите на онлајн заедница. Ова може да биде од голема корист за оние кои претпочитаат да зборуваат со странци отколку со луѓето што ги познаваат, а може да ги олесни работите, во зависност од вашата личност.

Напредок, а не совршенство. Нешто што може да ги одврати луѓето да ги постигнат своите цели и да ги остави да се чувствуваат особено немотивирани е тоа што тие не го достигнуваат „совршенството“ доволно брзо. Она што треба да се запомни е дека совршенството е речиси невозможно да се постигне, без разлика колку напорно работите. Тоа е затоа што секогаш ќе има нешто друго што треба да се постигне. Затоа, наместо да се стремите кон совршенство, целете кон напредок. На тој начин, ќе видите како се случуваат промените и ќе останете мотивирани.

Водете дневник за губење на тежината. Самоследењето е од суштинско значење за мотивација и успех во намалувањето на тежината. Оние што ја мерат потрошувачката на храна имаат поголема веројатност да изгубат тежина и да ја задржат. За да одржувате правилен дневник за храна, мора да запишете сè што јадете и пиете. Ова вклучува ручеци, ужини и сè што знаете дека треба и не треба да јадете.

Можете да водите и дневник за храна во кој ги забележувате вашите чувства. Ова ќе ви помогне да идентификувате специфични предизвикувачи за прејадување и да најдете здрави методи за справување. Можете да водите добар дневник на хартија или на веб-локација или апликација, бидејќи двете опции се покажаа како ефективни.

План за неуспеси. Секојдневните притисоци секогаш ќе бидат присутни. Наоѓањето стратегии за да се подготвите за нив и поседувањето соодветни вештини за справување може да гарантира дека ќе останете мотивирани. Секогаш ќе има прилики за славење, како што се празници, родендени или забави. Секогаш ќе има притисоци на работа или дома. Од клучно значење е да се започне со решавање на проблемите и да се размислува за потенцијалните пречки и неуспеси за намалување на телесната тежина. Ова ќе ве држи на вистинскиот пат и ќе ве спречи да ја изгубите мотивацијата.

Инспирирајте се од другите. Понекогаш кога слушате како некој друг изгубил многу килограми може да биде токму она што ви треба. Не само што е инспиративно да гледате како другите постигнуваат успех во слабеењето, туку ве тера да се чувствувате дека тоа е можно за вас, што е неверојатно мотивирачко. Губењето на телесната тежина треба да го прифатите како маратон, а не трка.

Не вложувај на себе вложи во себе. Мотивирајте се и бидете истрајни.