Симон Трпчевски настапи во Софија

70

Во најпрестижната сала за класична музика „Бугарија“ во Софија, денеска одржаа концерт четворица македонски заедно со бугарски изведувачи, кои се дел од Софиската филхармонија. Дел од групата која го одржа концертот, е светски познатиот македонски пијанист Симон Трпчески.

Познатиот бугарски диригент Најден Тодоров беше диригент на концертот

Трпчески во салата „Бугарија“, освен со Софиската филхармонија, свиреше и со својот сонародник виолинистот Александар Капоски од Операта во Барселона и бугарскиот виолончелист Александар Сомов, кој работи во Филхармонијата во Стразбур. Тие го изведоја тројниот концерт на Јохан Себастијан Бах.

– За време на концертот беше изведен музичкиот проект „Македонисимо“ со македонска народна музика, изјави Трпчески.

Според него, културата е оној вечен мост, кој може да ги обединува луѓето и да им биде потпора во тешките моменти, која ќе им дава сила да продолжат напред.