Сигнали кои ни ги испраќа телото, а ние само треба да ги препознаеме:Пет сигурни знаци дека не се движиме доволно

196

Редовното вежбање е основен предуслов за добро здравје, сите го знаеме тоа, но за жал не се придржуваме до тоа. Телото ни испраќа различни сигнали, а овие пет се сигурен показател дека нашето тело страда од премногу седење.

Кога станува збор за физичка активност, повеќето луѓе мислат на слабеење и физички изглед. Зголемувањето на телесната тежина е очигледен знак дека не трошиме енергија што сме ја јаделе, но физичката неактивност се манифестира на разни други начини, за кои можеби не сме ни знаеле дека се поврзани со недостаток на физичка активност. Ние не сме создадени за толку многу неподвижност Ние не сме создадени за толку многу неподвижност.

Отечени очи

Седечкиот начин на живот е еден од главните предизвикувачи на нашето тело да задржува вода. Надуени очи се појавуваат и кога премногу легнуваме. Експертите препорачуваат јога како најдобар лек за овој проблем. Асаните вршат притисок врз главата и ја зголемуваат циркулацијата. Штом се движиме, отечените очи веќе нема да бидат проблем.

Констипација

Ако поголемиот дел од времето го поминуваме седејќи, треба повеќе време да ја вариме храната. Редовното вежбање го подобрува функционирањето на дигестивниот тракт. Дури и едноставни вежби или пет минути истегнување неколку пати на ден може да го спречат овој проблем. Јогата ќе ви помогне да решите барем неколку проблеми Јогата ќе ви помогне да решите барем неколку проблеми.

Заборавност

Кај луѓето кои водат неактивен животен стил, според бројни студии, се појавуваат структурни промени во мозокот во делот на медијалниот темпорален лобус. Овој дел од мозокот е одговорен за меморијата. Исто така, докажано е дека физичката активност го подобрува нашето расположение, како и нашата меморија.

Болки во колената

Со редовно вежбање, мускулите стануваат посилни и пофлексибилни, а физичката активност ја ублажува болката во нозете. Исто така, редовното вежбање може да ги ублажи симптомите на артритис и остеопороза.

Желба за слатки

Физичката активност ја намалува желбата за шеќер. Покрај тоа, секоја физичка активност ја зголемува енергијата и ослободува ендорфин, хормонот на среќата, кој ја намалува желбата за слатки.