Се шири опасна бактерија што јаде месо

2642

Смртоносната бактерија што јаде месо се шири со рекордно темпо во Јапонија, а епицентарот е главниот град Токио.

Како што пишува Телеграф, Јапонија годинава пријавила 977 случаи на стрептококен токсичен шок синдром (STSS), што веќе го надмина рекордот од 941 инфекциja од минатата година.

Состојбата е предизвикана од невообичаена манифестација на бактеријата стрептокок А. Помеѓу пет и 20 проценти од здравите возрасни лица се латентно заразени со неa, а бактеријата не манифестира никакви симптоми. Сепак, може да се развие во голем број на болести, од тонзилитис, импетиго до пневмонија. Во некои случаи, може да стане инвазивна. Потоа од исекотини и рани продира длабоко во ткивата и мускулите на месото и предизвикува некротизирачки фасцитис, поради што се нарекува „болест што јаде месо“.

Првичните симптоми се треска и болки во мускулите, проследени со низок крвен притисок. Неуспехот на органи и септичен шок може да се случи во рок од 48 часа, а доколку не се лекува навреме со антибиотици, состојбата може да биде фатална. Токио забележа 145 случаи во првата половина од годината. Повеќето од заразените се постари од 30 години, а стапката на смртност е околу 30 проценти.

Светската здравствена организација издаде предупредувања уште во декември 2022 година по скокот на инфекциите со стрептокок А во Британија, Франција, Ирска, Холандија и Шведска. Тогаш, повеќето случаи вклучуваа деца.