Сеул забрани увоз на живина од Австралија поради птичји грип

36

Министерството за земјоделство на Јужна Кореја забрани увоз на месо од живина и јајца од Австралија, откако таму се појави екстремно патоген птичји грип, објавено е денеска во Сеул.

Забраната била воведена откако било откриено дека кокошки и јајца во Германија биле заразени со вирусот Х7Н7 на фарма на југот на Австралија.

На жителите им е советувано да се воздржат од посета на фарми и да не купуваат животни од погодените региони.

Се додава дека птичјиот грип Х7Н7 е многу патоген и може да предизвика сериозни заболувања или дури и смрт.

Извор:МИА