„Седи и лови“:Ресторан каде гостите сами си ја ловат вечерата за себе/ВИДЕО

63

Земете ја храната, кажете како сакате да се подготви, а потоа јадете. Така накратко би можел да се опише концептот на целосно уникатен јапонски ресторан „Зауо“.

Кога ќе влезете внатре, првото нешто што ќе го забележите, покрај огромниот простор за седење во форма на чамец, е џиновски базен среде ресторанот. Внатре ќе има најмалку десет видови риби, подготвени за фаќање.

Таму започнува забавата.

Ресторанот со морска тематика нуди риболовни прачки и мрежи за сите гости да ја фатат вечерата.

На секој гостин му е доделен помошник, специјално наречен „придружник за риболов“.

Тој ќе помине низ во своето искуство со риболовењето: тој ќе ја закачи мамката на секоја трска и ќе даде насоки кога јадицата ќе биде фрлена во вода.

Персоналот помага да се идентификуваат различни риби во секој базен, бидејќи секој содржи различни видови риби, за да се осигура дека гостинот ќе ја фати рибата што ја сака.

Келнерите ги охрабруваат луѓето додека ловат риби, без разлика колку време е потребно.

Во „Зау“ постои строга политика за забрана за улов и ослободување, што значи дека гостите мора да го јадат она што ќе  го фатат.

Кога ќе успеете да уловите риба, готвачите ќе подготват оброк по ваш избор.

Риболовењето е возбудлив чин за сите гости, вели портпаролот на ресторанот и додава дека секој пат кога некој ќе фати риба, од вработените се бара да навиваат, да пеат и да го удираат тапанот.

Едно е сигурно, рибата на чинијата на гостинот е секогаш свежа.