СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ блокира и кочи закони што носат придобивки за сите

13
Продолжуваа меѓусебните напади и обвинувања на двете најголеми партии во пресрет на локалните избори закажани за 17 октомрври. Владеачката СДСМ со обвинување до опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека работи против интересите на граѓаните и ги кочи законите во Собранието.
„ВМРО-ДПМНЕ во Собранието работи против интересите на граѓаните и наместо конструктивност се што прави е блокади и кочења на важни законски измени.
Во Комисијата за финансирање и буџет, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ го кочат законот за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на јавни претпријатија. кој предвидува отпис на каматите од страна на доверителите, како и репрограмирање на долговите и трошоците на јавните претпријатија.
ВМРО-ДПМНЕ го кочи и Законот за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на физички лица во време на ковид-19, со кој на институциите од јавните дејности им се наредува да ги простат и избришат долговите на сите граѓани, по основ на камати во висина од 100%.
Во Комисијата за труд и социјална политика, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ги кочат измените на законот со кои недела станува неработен ден за 92 отсто од работниците.
ВМРО-ДПМНЕ ги кочи и измените кои треба да обезбедат трајно вработување на 4.700 наставници.
Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ги блокираат и измените на Законот за служба во Армијата со кои војниците ќе имаат право на избор, ќе имаат можност да добијат и 20.000 евра отпремнина по навршување на 45 години, како и дополнителни можности при пензионирање.
ВМРО-ДПМНЕ е насочена директно против интересите на граѓаните и интересите на државата и затоа на овие избори уште еднаш, по седми пат ќе бидат поразени од граѓаните“, стои во партиското соопштение од СДСМ.