Свечља: Ќе бараме екстрадиција на Радоичиќ и не само тоа

51

Министерот за внатрешни работи на Косово, Џељаљ Свечља, денеска во интервју за Радио Слободна Европа изјави дека надлежните органи на Косово преку меѓународни партнери ќе бараат екстрадиција од Србија на „сите кои учествувале во планирањето и спроведувањето на терористичка акција“ во Бањска.

Одговорноста за организацијата на тој напад ја презеде поранешниот потпретседател на Српската листа, Милан Радоичиќ, но Свечља вели дека не дејствувал сам, туку со поддршка на претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

Тој тврди и дека досегашната истрага покажала дека во нападот на Бањска учествувале „повеќе од 80 терористи“, а се сомнева дека е вмешана и Русија.

„Количината и видот на оружјето запленето во Бањска е невозможно поединец да го собере, дури и ако е исклучително моќен како Радоичиќ. Има оружје што е произведено во 2021 и 2022 година, што покажува дека тоа не се остатоци од војната од 1990-тите, туку оружје што пристигнало директно од магацините на армијата“, рече Свечља.

Тој посочи дека надлежните органи ќе продолжат детално да го истражуваат нападот, да ги идентификуваат сите кои учествувале во него, да ја истражат целата хиерархија на Северната бригада и цивилната заштита, кои косовската влада веќе ги прогласи за терористички организации, но исто така да „документираат директни врски со Владата на Србија“.

„Истовремено, преку нашите партнери, ќе побараме од Србија сите ранети кои успеале да побегнат од Косово, како и оние кои избегале неповредени, да бидат предадени на косовската правда, бидејќи само така можеме да доведеме до нормализација на ситуацијата во Косово“, рече Свечља.

Свечља рече дека не верува оти во таа група имало платеници, бидејќи, како што тврди, „тоа бил политички проект на Србија и Русија, кои ги користат нивните структури од доверба“.

„Сведоци сме дека во Ниш има руски хуманитарен разузнавачки центар, за кој општо е познато дека е разузнавачки центар, преку кој го шпионираат целиот регион и каде исто така се вршат разни вежби, било за разузнавачки служби или за операции на терен. , а веруваме дека и овој центар е вклучен во нападот“, рече Свечља.