Светски ден на турското кафе:Повеќе од пет века лезет

65

Турското кафе, кое е симбол на задоволство во Турција и во светот, има посебен ден.

Петти декември, денот кога УНЕСКО го дефинира турското кафе како нематеријално културно наследство на човештвото, се слави како Светски ден на турското кафе.

Потекнувајќи од зрната Арабика, се меле за да се создаде турско кафе, кое стана познато ширум светот. Турското кафе е јако и има посебни методи на подготовка и послужување.

Историјата на кафето во Анадолија, кое се проширило во Турција и Европа преку патници од Јемен во 15 век, датира од 1500-тите.

Турското кафе, кое станало попопуларно во Отоманската империја, прво во султановата палата, а потоа и во јавноста, за кратко време оставило свој белег во секојдневниот живот и се проширило во Европа.

Турско кафе се подготвува во ѓезве. За една шолја турско кафе треба да додадете една шолја вода (мора да мерите со истата шолја во која ќе пиете) и една лажица кафе.

По додавањето на кафето, не се додава шеќер, па затоа мора да додадете шеќер пред да започнете со варење.

Кога кафето ќе почне да врие, оставете ја пената да нарасне, па тргнете ја од оган и ќе даде многу пена.

Традиционално, во турското кафе мора да има пена, тоа не е прифатливо без пена.

Исто така, дел од традицијата е Турците да служат кафе со чаша вода и нешто слатко, по можност турско слатко – локум.

Во Истанбул турското кафе не може да се служи без да биде топло, тоа е посебно затоа што се служи во филџани.